Amoura, Machida, Tissoudali: JPL-spelers op de Africa & Asian Cup

De Africa Cup of Nations en de Asian Cup zijn nog bezig. Nu de groepsfases voorbij zijn, is het tijd om de balans op te maken van de prestaties van de Jupiler Pro League-spelers. Wie van, onder andere, Machida, Amoura en Tissoudali zullen er nog een paar weken niet bij zijn? Wij geven je het antwoord.

Algerije uit, Amoura al terug!

Het ongeluk van de een is de winst van de ander. Tot ieders verrassing kwam Algerije niet verder dan de groepsfase van de CAF Africa Cup of Nations.

De fans van Union Saint-Gilloise zullen blij zijn om hun sterspeler terug in actie te zien tegen Anderlecht in de Beker van België. Coach Alexander Blessin zei: “We gaan er alles aan doen om hem op tijd terug te krijgen en ik denk echt dat het mogelijk is“.

In een race tegen de klok zou Mohamed Amoura aanstaande donderdag weer op het veld kunnen staan. Zo niet, dan is hij nog steeds beschikbaar voor de trip naar Anderlecht aanstaande zondag en voor de andere Brusselse derby tegen RWDM aanstaande woensdag.

Paintsil, Fadera: Ze zijn al geëlimineerd

Algerije is niet het enige team dat is uitgeschakeld in de groepsfase van deze totaal verrassende CAF Africa Cup of Nations. Ook Ghana werd uitgeschakeld. KRC Genk heeft Joseph Paintsil net op tijd terug voor de Limburgse derby tegen STVV. Hetzelfde geldt voor de middenvelders Odoi (Club Brugge) en Ashimeru (Anderlecht).

Het nieuws is beslissend goed voor Wouter Vrancken. De coach van KRC Genk zal ook herenigd worden met Alieu Fadera na de uitschakeling van Gambia. De Gambiaan gaf in drie wedstrijden in de groepsfase een assist en is vol vertrouwen terug.

Marokko’s Tissoudali en El Khannouss nog steeds in de running

Ondanks de vele verrassingen heeft Marokko zich geplaatst voor de volgende ronde. Dit betekent dat Tarik Tissoudali (KAA Gent) en Bilal El Khannouss (KRC Genk) hun avontuur zullen voortzetten. Eerstgenoemde heeft slechts 18 minuten gespeeld in de competitie en moet nog een beslissende impact maken voor zijn club. Wat de tweede betreft, ook al heeft hij meer speeltijd gekregen, toch heeft hij nog geen enkele beslissende pass gegeven of een doelpunt gescoord.

De speler uit de Jupiler Pro League die het meest heeft geschitterd tijdens deze Africa Cup is de Mauritaniër Aboubakary Koita. De STVV-speler heeft al een doelpunt gemaakt. Hij speelde ook een sleutelrol in de kwalificatie van zijn land.

Deze spelers plaatsen zich ook voor de volgende ronde: Yusuf (Antwerp), Onyedika (Club Brugge), Koffi (Burkina Faso), Nurio (KAA Gent), Konate (KV Mechelen), Diawara (Anderlecht), Lazare (USG), Kayembe (Congo).

Nog steeds geen Watanabe, Machida, Suzuki of Hong

In de Asian Cup maakten de favorieten hun beloften waar. Japan haalde de groepsfase. Dit betekent dat spelers als Watanabe (KAA GENT), Machida (USG) en Zion Suzuki (STVV) wedstrijden zullen blijven missen met hun respectievelijke teams.

Dit nieuws zal een zekere Hein Vanhaezebrouck misschien niet bevallen. Terwijl Union de diepte heeft om Machida’s afwezigheid te compenseren, heeft La Gantoise dat niet. Vooral omdat Watanabe nog maar 10 minuten heeft gespeeld sinds het begin van de competitie.

Naast hun centrale verdediger zullen de Buffalo’s het ook moeten stellen zonder de Koreaan Hyun-Seok Hong. De middenvelder speelde 45 minuten tegen Jordanië en heeft nog geen enkele start gemaakt in de Asian Cup.

Tot slot zullen Standard en Westerlo het zonder hun Australiërs moeten stellen. Hoewel de middenvelder geen starter is, is Jordan Bos dat wel, nadat hij één keer scoorde in de groepsfase.