JPL-spelers afwezig tijdens de Africa Cup of Nations en Asian Cup

De start van 2024 wordt gemarkeerd door de start van de Africa Cup of Nations en de Asian Cup. Van 12 januari tot 11 februari zullen sommige coaches hun sterspelers verliezen. En dat is genoeg om veel coaches ineen te laten krimpen. Onze redactie bekijkt de JPL-spelers die officieel zijn opgenomen in de selectie voor de Africa Cup of Nations en de Asian Cup.

KAA Gent en KRC Genk zonder 4 JPL-sterren

Volgens sommige waarnemers zouden KAA Gent en KRC Genk de ploegen kunnen zijn die het meest getroffen worden door de twee toernooien. Niet minder dan 4 spelers van elke ploeg zullen enkele weken afwezig zijn.

Voor KAA Gent zal Hein Vanhaezebrouck de kwartfinale van de Belgische beker tegen Club Brugge moeten spelen zonder enkele van zijn sterren. Tissoudali (Marokko), Watanabe (Japan), Hong (Zuid-Korea) en Nurio (Angola) zijn allemaal opgeroepen door hun nationale teams. Met de afwezigheid van Watanabe en Nurio zal de verdedigingslinie uitgedund zijn. Gelukkig voor de coach zal Torunarigha, die lange tijd geblesseerd is geweest, aan het begin van het jaar bij La Gantoise blijven.

Op weg naar Limburg zal Wouter Vrancken het dit keer moeten doen zonder Paintsil (Ghana), Fadera (Gambia), El Khannouss (Marokko) en Kayembe (Congo). Terwijl deze afwezigen voor sommigen als problematisch worden gezien, kunnen ze voor anderen als een buitenkansje worden gezien. Spelers als Bonsu Baah, Ait El Hadj en Oyen kunnen profiteren van de afwezigheid van hun teamgenoten om wat minuten op het veld te krijgen.

Mohamed Amoura op weg naar de Africa Cup

KAA Gent en KRC Genk zullen tijdens deze periode sterk uitgedund zijn, maar dat geldt ook voor kampioenschapsleiders Union Saint-Gilloise. Union zal de afwezigheden van Lazare (Ivoorkust), Machida (Japan) en Amoura (Algerije) moeten goedmaken.

Met slechts 6 punten voorsprong op Anderlecht zal Union SG zijn spel moeten aanpassen. Mohamed Amoura is een van de sleutelfiguren in de goede start van het seizoen. De Algerijn heeft al 13 JPL-doelpunten gemaakt en één assist gegeven.

Naast zijn afwezigheid zal Alexander Blessin een oplossing moeten vinden na de selectie van Koki Machida bij Japan. De verdediger is in een paar maanden tijd uitgegroeid tot de beste verdediger in de competitie. Het is geen toeval dat Premier League-club Tottenham hem deze winter graag wil contracteren.

Hoe zit het met de anderen?

Natuurlijk zullen Union, La Gantoise en KRC Genk niet de enige getroffen ploegen zijn. Sint-Truiden zal het bijvoorbeeld moeten stellen zonder doelman Zion Suzuki en sterspits Aboubakary Koita. Gelukkig voor de Truidenaren zal Mauritanië, de tweede geplaatste ploeg, waarschijnlijk niet ver komen in de competitie.

Naast STVV zal Charleroi het moeten stellen zonder doelman Hervé Koffi, die waarschijnlijk een basisplaats in het doel zal overlaten aan Pierre Patron. Charleroi-aanvaller Oday Dabbagh is officieel opgeroepen voor de Palestijnse selectie voor de Asian Cup.

Wie zijn de grote winnaars bij JPL?

Anderlecht, momenteel 2e in de Jupiler Pro League, zou wel eens de grote winnaar kunnen zijn. Alleen Ashimeru (Ghana) en Diawara (Guinee) zijn opgeroepen. Brian Riemer zal dus geen van zijn eerste keuzespelers verliezen. De Mauves zouden dus wel eens de overhand kunnen hebben tegen bijvoorbeeld Union Saint-Gilloise in de kwartfinales van de Belgische beker.

Terwijl velen dachten dat Standard enkele belangrijke spelers zou verliezen, zal dit niet het geval zijn. Kawabe, die beschouwd wordt als Les Rouches’ beste aanwinst, is niet opgeroepen door Japan. Kanga, Djenepo en Bokadi blijven ook in de Maas tijdens deze cruciale periode voor de club.