Hoeveel verdienen tennissers(sters)? Djokovic, Alcaraz en Swiatek

In de fascinerende wereld van professioneel tennis is er één vraag die de aandacht van veel liefhebbers trekt. “Hoeveel verdienen tennisspelers?” In dit artikel onderzoeken we de inkomens van enkele van de meest spraakmakende namen in het mondiale tennis. Namelijk Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Iga Swiatek en Aryna Sabalenka.

Welke sport betaalt het meest ter wereld?

Tennis staat in de top 10 van best betaalde sporten ter wereld. Een voor de hand liggende positie voor een sport die naar eigen zeggen door meer dan een miljard mensen wordt gevolgd. Toch staat tennis pas op de 7e plaats, vóór sporten als basketbal, boksen en voetbal.

Welke bronnen van inkomsten heeft een tennisspeler?

Voordat we erachter komen hoeveel een tennisspeler verdient, kijken we eerst naar hun inkomstenbronnen. Toernooien, met name de Grand Slams, zijn goed voor een aanzienlijk deel van hun inkomsten. Daarnaast zijn sponsorcontracten met bekende merken en reclamepartnerships essentiële financiële pijlers van hun carrière.

Prijzengeld bij een tennistoernooi

Dit is een belangrijke bron van inkomsten voor tennissers. Het bedrag varieert echter sterk, afhankelijk van de grootte van het toernooi en de carrière van de speler. Laten we als voorbeeld Roland Garros nemen. Dit is een van de 4 Grand Slam-toernooien in het kalenderjaar. In 2023 nam Novak Djokovic, die het 122e evenement won, een prijzengeld van €2.300.000 mee naar huis. Een speler die in de 1e ronde verloor, nam €69.000 mee naar huis.

Deze cijfers zijn van jaar tot jaar gestaag gestegen. Het is echter Roland Garros dat in 2023 het minste prijzengeld zal uitdelen. Achter de Australian Open, Wimbledon en de US Open, die het meest genereus zijn qua prijzengeld.

Sponsor- en reclamecontracten

Djokovic, als iconische figuur in het mondiale tennis, heeft partnerships met prestigieuze merken die aanzienlijk bijdragen aan zijn jaarlijkse inkomsten. Alcaraz, als rijzende jonge ster, trekt ook de aandacht van sponsors, wat lucratieve mogelijkheden creëert. Swiatek, met haar charme en unieke speelstijl, is een ambassadeur geworden voor bekende merken. Terwijl Sabalenka met haar krachtige spel commerciële partners aantrekt die op zoek zijn naar exposure in de tenniswereld.

Het verschil in inkomen in tennis

Hangt het verschil af van de ranking?

Sponsor- en reclamecontracten zijn niet voor iedereen beschikbaar. Alleen de toptennissers met het hoogste profiel hebben er over het algemeen toegang toe. Dit inkomensverschil kan een grote invloed hebben op de ontwikkeling van de carrière van een tennisspeler, omdat ze verschillende kosten moeten betalen (reizen, salarissen van personeel, enz.).

Om deze inkomensongelijkheid te bestrijden, heeft de ATP (professionele tennisorganisatie voor mannen) besloten om spelers in de top 100 vanaf 2024 een gegarandeerd salaris van 300.000 dollar aan te bieden. Een oplossing die zou moeten helpen om de loonkloof te verkleinen.

Inkomensongelijkheid tussen mannelijke- en vrouwelijke spelers?

Het prijzengeld is gelijk gemaakt voor mannen en vrouwen in de 4 Grand Slam-toernooien. De ATP Tour biedt spelers naar verluidt 75% meer prijzengeld dan het vrouwencircuit. Dit volgens een verslag in de Financial Times. Speelsters als Iga Swiatek en Jessica Pegula doen hun best om dit te veranderen.

Wie zijn de best betaalde tennisspeelsters ter wereld?

Laten we tot de kern van de zaak komen en uitzoeken hoeveel de toptennissers vandaag de dag verdienen.

  1. Novak Djokovic ($38,4 miljoen in 2023) – Het zal geen verrassing zijn dat de Serviër op de 1e plaats staat in de ranglijst van bestbetaalde spelers in 2023. Met een totaal van $38,4 miljoen tussen prijzengeld ($13,4 miljoen) en sponsors ($25 miljoen);
  2. Carlos Alcaraz (31,4 miljoen dollar 2023) – Hij wordt gevolgd door de vurige 20-jarige Spanjaard. Zijn resultaten en imago als jong wonderkind trekken veel merken aan;
  3. Iga Swiatek (22,4 miljoen dollar in 2023) – De Poolse heeft de tenniswereld gedomineerd met haar uitstekende resultaten in 2023 (70 opeenvolgende weken als nummer 1 van de wereld). Ze heeft ook grote sponsors aangetrokken zoals Visa, een van ’s werelds grootste betaalkaartbedrijven.

De volgende in de rij zijn Daniil Medvedev ($18,6 miljoen in 2023) en Rafael Nadal ($15,5 miljoen in 2023). De Spanjaard, die ondanks een bijna blanco seizoen in 2023 kan rekenen op een nieuwe sponsor als Subway, evenals investeringen in de E1 Series (een competitie van elektrische raceboten). Maar hoeveel verdient Aryna Sabalenka? Ondanks haar status behoort de Wit-Russische niet tot de top 10 best betaalde tennisspeelsters. Haar jaarlijkse verdiensten liggen naar verluidt rond de $7,5 miljoen.

Andere artikelen:

  1. Hoeveel verdient een Formule 1-coureur?
  2. Hoeveel verdient een UFC-kampioen?
  3. Hoeveel verdienen de beste Pro League spelers?