Fietsen: de legendarische bergen van Vlaanderen

De wedstrijden in België zijn weer in volle gang. De meeste renners scherpen nu hun vaardigheden aan op Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico ter voorbereiding op de klassiekers van Vlaanderen. Ladbrokes News grijpt deze gelegenheid aan om je kennis te laten maken met de legendarische bergen- en beklimmingen van de regio.

1- De Oude Kwaremont (2200m aan 4%, max aan 11%, kasseien over 1500m)

Dit is waarschijnlijk de populairste berg in heel Vlaanderen. Afgezien van het parcours van Het Nieuwsblad kruisen alle wedstrijden zijn kasseienpaden. Sinds 2012, toen de finish werd verplaatst naar Oudenaarde, hebben de organisatoren hem een ereplaats gegeven. Dit met maar liefst drie passages tijdens de wedstrijd.

De Kwaremont onderscheidt zich ook van de andere beklimmingen door zijn profiel. Hij is uitgestrekter, minder steil en dus beter begaanbaar, waardoor een meer uitgesproken selectie van renners wordt bevoordeeld en de aanvallen vlotter verlopen.

2- De Paterberg (360m aan 12%, max 20%, kassei)

Op twee kilometer hemelsbreed van de Oude Kwaremont is de Paterberg zijn perfecte tegenpool. Deze korte, explosieve klim, voorafgegaan door een haakse bocht die de renners dwingt om bijna vanuit stilstand aan te vallen.

Voor de eerste renners biedt een geul aan de linkerkant van de weg een ontsnappingsroute uit de kasseien… behalve tijdens de Ronde van Vlaanderen. Dan zorgen de organisatoren ervoor om barrières te plaatsen op dit punt. Deze klim is de laatste moeilijkheid op dit Vlaamse monument.

3- De Koppenberg (600m aan 11,6%, max 22%, kasseien)

De Koppenberg springt eruit als een van de meest formidabele beklimmingen. Met zijn angstaanjagende hellingen en onsamenhangende kasseien wordt het glad bij het minste teken van regen, waardoor alle renners beven. Vooraan aanvallen kan een voordeel bieden, maar in het peloton belanden betekent bijna altijd te voet moeten klimmen. Zulke taferelen zijn aan de orde van de dag op deze klim, die de grootste moeilijkheid van de Ronde van Vlaanderen vormt.

Het is het onderwerp geweest van veel controverse en is bij verschillende gelegenheden uit het parcours verwijderd. Sinds 2014 is de Koppenberg verplaatst. Hij ligt nu dichter bij de finish dan ooit, op slechts 45 kilometer afstand.

4- De Kemmelberg (2500m aan 4,4%, max 24%, kasseien in het laatste deel)

De Kemmelberg is de emblematische berg van Gent-Wevelgem. Deze heuvel, die een belangrijke rol speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog, was het toneel van hevige gevechten. Dit verklaart de aanwezigheid van talrijke militaire begraafplaatsen en gedenktekens in de buurt.

Er zijn verschillende toegangswegen, voornamelijk met kasseien, waardoor de afdalingen vaak gevaarlijker zijn dan de beklimmingen. Tegenwoordig nemen renners systematisch de geplaveide kant.

5- De Muur de Grammont (1000m aan 9,2%, max 20%, kasseien in de laatste 500 meter)

In het verleden was de Muur het onbetwiste symbool van de Ronde van Vlaanderen. De Muur, herkenbaar aan zijn kapel op de top, staat sinds 2011 op een zijspoor. De reden hiervoor is dat de finish naar het westen is verplaatst, naar Oudenaarde. Dit terwijl deze vroeger in Ninove lag, in het oosten van het berggebied.

Voor veel wielerfans, en in het bijzonder voor de inwoners van Grammont, werd deze daad gezien als heiligschennis. Gelukkig heeft Flanders Classics dit rechtgezet door de klim op te nemen in de finale van de Omloop Het Nieuwsblad.

Andere legendarische bergen

Hoewel deze vijf beklimmingen eruit springen, verdienen andere beklimmingen ook een vermelding. De Bosberg is de slotklim van Omloop Het Nieuwsblad. Het was het decor van een aantal prachtige gevechten in de Ronde van Vlaanderen. De Molenberg heeft een vergelijkbaar profiel als de Paterberg. Deze zeer korte kasseibult wordt ook benaderd vanuit stilstand na een bocht van 90° en een halvering van de breedte van de weg.

De Taaienberg, bijgenaamd de Boonenberg, heeft altijd een speciaal cachet gehad. Tom Boonen hield ervan om de race op dit punt te dynamiseren. Tot slot is de Leberg, de enige asfaltklim die in dit artikel wordt genoemd, vaak het gesprek van de dag omdat hij wordt voorafgegaan door de kasseiensector van Haaghoek. We kijken er nu al naar uit om deze beklimmingen terug te zien in toekomstige wedstrijden.