Vrij deze zomer: Jürgen Klopp is niet de enige beschikbare coach

Het einde van het seizoen betekent het einde van een contract. En dat geldt ook voor coaches. Dit jaar zijn een aantal grote namen, waaronder Jürgen Klopp, op 30 juni vrij. Hier volgt een kort overzicht. Op 30 juni 2024 lopen de contracten van veel spelers in de voetbalwereld af. Mbappé is een van de grootste spelers in de wereld. Terwijl de zaak Mbappé veel aandacht trekt onder de spelers, zullen er ook enkele grote namen onder de coaches zijn. Verschillende coaches zijn er al zeker van dat hun huidige contract niet wordt verlengd.

De bekendste onder hen is ongetwijfeld Jürgen Klopp. De Duitser van Liverpool kondigde deze winter aan dat hij zijn functie aan het einde van het seizoen zou neerleggen. Op zijn 56e en na 8 seizoenen in Engeland zegt hij dat hij moe is en wil rusten. De kans is dan ook klein dat hij direct daarna elders aan de slag gaat. In plaats daarvan zou hij, net als Pep Guardiola in zijn tijd, een sabbatical moeten nemen om nieuwe energie op te doen.

Xavi vertrekt bij Barcelona

Dan gaat het verder naar Spanje en Barcelona, waar de Catalanen op zoek moeten naar een nieuwe coach. Net als Klopp heeft Xavi al aangekondigd dat hij niet wordt herbenoemd. De voormalige middenvelder van Barça arriveerde in november 2021, maar leek nooit geschikt voor de baan. Zelfs de titelzege in LaLiga van vorig jaar kon hem niet overtuigen.

Zijn vertrek lijkt echter nog niet helemaal zeker, aangezien zijn contract in juni afloopt. Joan Laporta, de voorzitter van de Catalanen, wil er alles aan doen om Xavi’s contract te verlengen als de club zich plaatst voor de halve finales van de Champions League. De coach heeft echter nog niet gereageerd op dit idee. Feit blijft dat hij er zelf van overtuigd leek dat het pak te groot voor hem was.

Wat gebeurt er met zijn toekomst als hij zijn contract niet verlengt? Voorlopig heeft de Spanjaard nog niets losgelaten en gaat hij elke vermelding van zijn situatie uit de weg.

Thomas Tuchel ‘ontslagen’ door Bayern

Een jaar geleden lokte Bayern Thomas Tuchel om Julian Nagelsmann te vervangen. Hij kreeg een contract aangeboden tot 2025. Maar dit werd een paar weken geleden naar beneden bijgesteld. Het contract van de Duitser loopt nu af in juni 2024. Een uitgesteld ontslag dat niet echt als een verrassing komt. Jürgen Klopp zou de ideale kandidaat zijn om hem te vervangen, maar zoals hierboven vermeld, is hij niet van plan om terug te keren na zijn vertrek uit de Mersey.

In Beieren heeft Thomas Tuchel nooit echt overtuigd, zelfs niet met de titel van vorig jaar. Dit seizoen, met 10 punten achterstand op Bayer, lijken de wortels gekookt en is het spookbeeld van een leeg seizoen reëel. Nu ze uit de Duitse beker zijn geknikkerd, hebben Tuchel en Bayern nog steeds de Champions League om voor te spelen, waar ze het in de kwartfinale op moeten nemen tegen Arsenal. Voordat ze misschien tegenover Real of Manchester City komen te staan in de halve finales.

Als je bij deze slechte resultaten de conflicterende relaties van de coach met zijn management en een deel van zijn kleedkamer optelt, is het makkelijk te begrijpen waarom hij besloot om eerder dan verwacht uit elkaar te gaan. Hierdoor kan Tuchel zijn toekomst voorbereiden.

Maar zijn toekomst is nog steeds onduidelijk en er is nog geen club die officieel een stap voor hem heeft gezet. Een optie zou Barça kunnen zijn. Tuchel heeft al gezegd dat hij ooit naar Spanje wil verhuizen en met het aangekondigde vertrek van Xavi staat er een deur open.

Daniele De Rossi moet nog overtuigd worden

In Italië ontsloeg Roma midden januari José Mourinho. Om de Portugees te vervangen – die overigens nog steeds beschikbaar is – heeft de club gekozen voor een oude legende: Daniele De Rossi. De oud-speler heeft een contract getekend dat loopt tot juni 2024. Zijn toekomst zal dus sterk afhangen van de resultaten die hij kan boeken bij de Romeinse club, of hij nu in Rome blijft of naar elders gaat.

Gian Piero Gasperini in onzekerheid

Nog steeds in de Serie A is het de coach van Charles De Ketelaere bij Atalanta die nog steeds niet weet wat zijn toekomst brengt. Het contract van Gian Piero Gasperini loopt over een paar maanden af, maar er is nog geen zicht op een verlenging. Vorig jaar was er al sprake van een vertrek, maar zal het deze keer hetzelfde zijn?