Rode Duivels in Ierland: welke posities moeten nog getest worden?

Domenico Tedesco is een voorstander van consistentie en is niet iemand die zijn tactiek op zijn kop zet. Toch zal de Belgische coach de vriendschappelijke wedstrijden tegen Ierland en Engeland moeten aangrijpen om oplossingen te vinden. Van de verdediging tot de aanval van de Rode Duivels, elk gebied is open voor experimenten.

Geen nostalgie bij de Rode Duivels onder Tedesco

De waarheid is soms moeilijk onder ogen te zien. Vooral als het rijmt met nostalgie. Veel fans fantaseren al maanden over de terugkeer van Axel Witsel en/of Toby Alderweireld bij de Rode Duivels. Met hun schat aan ervaring zouden de twee dertigers zorgen voor de broodnodige geruststelling in een sector van het spel waar een groot gebrek aan is. En toch.

Behoudens een grote verrassing zal geen van beiden deze zomer de (korte) reis naar Duitsland maken. Dat is genoeg om sommige mensen ongerust te maken. Maar zoals zo vaak geldt: het ongeluk van de een is de winst van de ander. Zelfs Koni De Winter kan je niet anders vertellen.

Verdediging: Het geluk van Anderlecht of van De Winter?

Sinds zijn aanstelling lijkt Tedesco zijn kwartet achterin gevonden te hebben. Van Theate tot Castagne, via Faes en Vertonghen, de namen staan vaak vast. Hoewel de eerstgenoemde geen echte linksback is, heeft hij zich aangepast aan de rol en houdt hij zich goed staande. Zijn tegenhanger op de andere flank is een van de meest betrouwbare troeven van de Rode Duivels geworden.

Dan blijft de centrale verdediging over. Jan Vertonghen, ervaren en de meest gecapteerde speler in de Belgische geschiedenis, geniet ongetwijfeld van immuniteit. De Anderlecht-man is niet zo snel en heeft een jonge, snelle en vooral betrouwbare verdediger nodig. Een all-risk verzekering die er niet echt uitziet als Wout Faes. De onbetwiste uitblinker bij Leicester, dat zich opmaakt om de Championship-titel te vieren, is minder geruststellend in België. Zijn momenten van afwezigheid of dwaling hebben onze nationale ploeg al doelpunten gekost. Hoewel Tedesco zijn vertrouwen in Faes lijkt te behouden, is hij ongetwijfeld de speler die als eerste uit de elf zou kunnen ‘springen’.

Faes eruit?

Ten gunste van wie? Er zijn genoeg opties. Allereerst een positie-naar-positie-oplossing. Zeno Debast is een zeer goede herintreder en bovenal de sidekick van Vertonghen. Debast was een vaste waarde voor het WK van 2022, maar verdween daarna een beetje uit de nationale ploeg. Het goede seizoen van Anderlecht pleit nu in zijn voordeel.

Een andere axiale speler, Koni De Winter, maakt zijn internationale debuut. De rechtshalf, die deels werd opgeleid bij Juve, beleeft een goed seizoen bij Genoa. Hij is een veelbelovende speler die een fan is van Kompany, maar lijkt toch een stapje te jong. Tenzij slordigheid het wint van ervaring.

Tot slot de laatste oplossing. Vervang Theate naast Vertonghen, schakel Castagne door naar links en maak plaats voor iemand als Meunier op rechts. Een idee dat echter beperkt zou worden door de aanwezigheid van twee linkshandigen in het midden.

Tedesco heeft opties op het middenveld

Dit is ongetwijfeld het gebied waar België het grootste aantal potentiële eerste keus spelers heeft. De onbetwistbare starter, Kevin De Bruyne, zou tijdens het EK vergezeld moeten worden door de grote Amadou Onana. Het valt nog te bezien wie de derde middenvelder wordt.

Youri Tielemans, die een tijdje over het hoofd werd gezien, maakt een goede comeback en zou kunnen concurreren met Orel Mangala. Aster Vranckx zou ook aanspraak kunnen maken op een basisplaats. Tot slot, als hij niet op de flank speelt, zou Leandro Trossard de vervanger van KDB kunnen zijn. De Arsenal-speler zou opnieuw getest kunnen worden in deze rol.

Voorin zou Loïs Openda de afwezigheid van Romelu Lukaku moeten aangrijpen om te bevestigen dat hij Michy Batshuayi ver voor is in de pikorde. Op de flanken moeten Lukebakio, Bakayako en Doku een kans krijgen om een basisplaats te bemachtigen voor juni.

Kortom, alleen de defensieve organisatie van de Rode Duivels zou ruimte kunnen laten voor een paar tests. Voor de anderen zal het een kwestie zijn van proberen de concurrentie te verslaan op hun favoriete posities.