Ronde van Vlaanderen 2024: geen van Aert, van der Poel veilig

Het tweede Monument van het seizoen zou het toneel worden van een nieuwe clash tussen de twee rivalen. In de Oude Kwaremont zou Philipsens ploegmaat zich erg alleen moeten voelen als hij op de pedalen gaat staan. Maak plaats voor de Ronde van Vlaanderen 2024.

Wout van Aert…

Pech, onoplettendheid, overmoed. Het is moeilijk te verklaren wat Wout van Aert woensdag tegen de grond bracht tijdens Dwars door Vlaanderen. In ieder geval had de val van de Belg verstrekkende gevolgen. We zullen hem dit seizoen niet meer terugzien in de klassiekers.

Een kleine ramp voor een renner die alles had ingezet op twee wedstrijden. De renner uit Herentals zou het niet makkelijk hebben gehad tegen een van der Poel die dit jaar nog erg sterk was. De Nederlander is nu de enige favoriet in de wedstrijd. Logisch, gezien zijn recente prestaties.

van der Poel voor een vijfde Monument

De kleinzoon van Raymond Poulidor kan zondag vol vertrouwen van start gaan. Afgezien van de afwezigheid van zijn nummer één lijkt van der Poel in uitstekende vorm te zijn. De enige die echt de aanvallen van Pogacar volgde in Sanremo, offerde de ploegmaat van Philipsen zich uiteindelijk op voor de sprinter.

In de E3 had hij (al) geprofiteerd van de valpartij van van Aert voordat hij er letterlijk vandoor ging in het tempo van de beklimmingen en kasseistroken. Twee dagen later, in Gent-Wevelgem, miste hij zeker dat vleugje frisheid om zich te ontdoen van Mads Pedersen. De Deen is de enige renner die dit voorjaar over de Nederlander zegevierde.

Volhouden in Oude Kwaremont en de beklimmingen voor Pedersen

De leider van Lidl-Trek had dus de nummer 1 kunnen zijn. Maar in werkelijkheid liggen de zaken waarschijnlijk gecompliceerder. De voormalige wereldkampioen, die woensdag ook viel, is misschien niet in topvorm. Een van Pedersens sterke punten is zijn partnerschap met Jasper Stuyven. De Belg was in topvorm, maar is geblesseerd.

Dit verzwakt de ploeg van Lidl-Trek, die het ook moet stellen zonder Alex Kirsch. Naast Pedersen zal de Amerikaanse ploeg Jonathan Milan en Toms Skujins opstellen. De eerste is ongetwijfeld iets te zwaar om uit te blinken, maar let op voor de tweede, die de plaats van de leider kan innemen als hij uitvalt.

Visma zonder Wout van Aert

Met verschillende potentiële winnaars in de rangen, benaderde de Belgische ploeg de Ronde van Vlaanderen 2024 met ambitie. Zonder Wout van Aert en Christophe Laporte is de situatie enigszins veranderd. Jan Tratnik trok zich woensdag terug, terwijl Dylan Van Baarle zich terugtrok. Het valt nog te bezien in welke conditie ze zondag aan de start zullen verschijnen.

De enige zekerheden voor de Bijen zijn Tiesj Benoot en Matteo Jorgenson. Tiesj lijkt echter een maatje minder te zijn dan zijn jongere rivaal. De Amerikaan is misschien wel degene die Mathieu van der Poel het meeste dwars kan zitten. Om dat te doen, zal hij moeten vertrouwen op een fitte ploeg om racebewegingen te maken.

Kung, Bettiol, Mohoric, Philipsen: andere outsiders

Van de rest van het peloton zijn er maar weinig die kunnen hopen op de lauweren in Vlaanderen. Als van der Poel ten val komt of met pensioen gaat, zou Jasper Philipsen zijn kaart kunnen spelen. Mohoric is een onopvallende maar getalenteerde renner die in staat is om iedereen te verrassen. Zijn gebrek aan explosiviteit kan hem echter tegenhouden. Stefan Kung zal een beter speelveld vinden in Roubaix. Alberto Bettiol, die al een winnaar was, stelde niet gerust met krampen aan het einde van de wedstrijd op woensdag.

Tips voor jouw weddenschappen

De overweldigende favoriet, Mathieu van der Poel, heeft veel te lage noteringen om op te gokken. Het is beter om te proberen de renner te vinden die in zijn afwezigheid zou winnen. Op papier biedt Jorgenson op dit moment de meeste garanties. De Amerikaan staat genoteerd aan 7 als winnaar en aan 1,9 voor het podium. In de achtergrond op woensdag maakt de Belg Tim Wellens een interessante start van het seizoen. Hij is een beetje patriottisch en zijn podiumkans aan 6 zou ons kunnen verleiden.