Drie giganten van de Spaanse LaLiga hebben één ding gemeen

Real Madrid, Real Sociedad en Real Betis spelen in de Spaanse LaLiga allemaal onder de naam ‘Real’. Die hebben ze niet toevallig gekregen. Hier volgt een blik op de geschiedenis van deze clubs, die niet uit dezelfde stad komen en niet hetzelfde palmares hebben, maar die wel hele generaties fans hebben geïnspireerd.

Een koninklijke titel

Het Spaanse woord ‘Real‘ betekent simpelweg ‘Koninklijk’. Het is al vele jaren verbonden aan de namen van verschillende teams in de prestigieuze Spaanse competitie. In België wordt deze koninklijke benaming toegekend nadat een club of vereniging vijftig jaar bestaat, en niet alleen in sportkringen.

Zodra een club officieel vijftig jaar bestaat, dient het een officiële aanvraag in. Zo hebben veel clubs het woord ‘Koninklijk’ in hun officiële naam zien verschijnen. In Spanje is het echter een beetje anders, hoewel het uiteindelijk ook een vorm van erkenning is.

Real Sociedad geëerd door koning Alfonso XIII

Volgens ons onderzoek was Real Sociedad, opgericht in 1909, de eerste club die de titel ‘Real’ kreeg. Koning Alfonso XIII van Spanje verleende de titel als erkenning voor de bijdrage van de club aan de ontwikkeling van het Spaanse voetbal. Er is geen bewijs dat de man die het land regeerde tussen 1886 en 1931 bijzonder dol was op voetbal.

In ieder geval ontsnapte de groeiende populariteit van voetbal in Spanje niet aan de aandacht van de toenmalige vorst. De grote Spaanse voetbalclubs werden echte instellingen. Ze hielpen de sociale- en culturele identiteit van veel Spaanse regio’s te versterken.

Een Baskische vertegenwoordiger in LaLiga

Real Sociedad, gevestigd in San Sebastián in Baskenland, begon zijn leven in 1904 als San Sebastián Recreation Club voordat het Club de Fútbol San Sebastián werd. Sommigen zeggen dat de club is opgericht door Ierse studenten. Anderen hebben het over Baskische studenten met een passie voor voetbal die de club lanceerden, die al snel de aandacht van het publiek trok.

Amper een jaar na de oprichting werd het een ‘Sociedad de Futbol’. En in 1910 nam het uiteindelijk de naam ‘Real Sociedad de Fútbol’ aan met de goedkeuring van de Spaanse Kroon. Tussen 1931 en 1938 werd de club omgedoopt tot Donostia FC voordat het zijn naam terugkreeg aan het einde van de oorlog in 1939.

Real Betis, één van de twee clubs van Sevilla

Real Betis werd in 1907 opgericht door een groep studenten uit Sevilla en ontstond uit de fusie van twee lokale clubs, Sevilla Balompié en Betis Football Club. Het kreeg de titel ‘Real’ in 1914 na goedkeuring van Koning Alfonso XIII, net als het geval was geweest voor Real Sociedad. Betis heeft in de loop van zijn geschiedenis ups en downs gekend, met een titel in 1935 en verschillende bekeroverwinningen.

De club heeft een sterke rivaliteit met de andere grote club van de stad, Sevilla FC. De derby’s, bekend als de ‘Derbi Sevillano’, worden het meest gevolgd tijdens het seizoen en zorgen voor een ongelooflijk enthousiasme.

Real Madrid is de meest prestigieuze van allemaal

Het bekendste gebruik van het woord ‘Real’ wordt natuurlijk geassocieerd met Real Madrid, dat deze koninklijke titel in 1920 verdiende ondanks het feit dat het in 1902 werd opgericht. De meest prestigieuze club van Spanje, en ongetwijfeld ook van Europa, drukte zijn stempel in de jaren ’50. Real won de eerste vijf edities van de Europa Cup voor clubkampioenen.

En dat was nog maar het begin… Real Madrid staat niet alleen bekend om zijn succes op het veld. Maar het is ook een iconisch instituut in het wereldvoetbal geworden. De ongelooflijke staat van dienst van de club heeft niet alleen in Spanje, maar over de hele wereld de aandacht getrokken.

Zaragoza heeft ook zijn Real

Een blik op de prestaties van Real Madrid is genoeg om van te dromen. Niemand kan er prat op gaan 14 keer de Champions League te hebben gewonnen. Met vijf overwinningen op de wereldbeker voor clubs, twee Europa League-overwinningen en vier UEFA Supercup-successen heeft niemand het beter gedaan. En wat dacht je van 35 Spaanse La Liga-titels en 20 Copa del Rey-overwinningen?

De naam ‘Real’ past hem als een handschoen. In Spanje heeft Zaragoza ook zijn Real, maar het is veel minder prestigieus dan Real Madrid…

Beleef de spanning van de laatste rechte lijn in Spaanse LaLiga met Ladbrokes.be!