Xabi Alonso kiest Leverkusen voor de liefde van zijn leven

De coach die Bayer Leverkusen naar de titel in de Bundesliga leidde, heeft de tijd genomen om na te denken over zijn beslissing om opnieuw te tekenen. Nadat hij werd getipt om Jürgen Klopp bij Liverpool of Thomas Tuchel bij Bayern te vervangen, neemt hij zijn beslissing nu volledig in beraad.

Met het winnen van de titel in de Bundesliga gooide Bayer Leverkusen alle voorspellingen overhoop, maar desalniettemin verdienden ze hun overwinning. De rol van coach Xabi Alonso was doorslaggevend, zo niet essentieel. Hoewel geruchten over een overstap naar Liverpool of Bayern München de ronde deden, maakte de Spaanse coach snel korte metten met de geruchten.

Nog dingen te doen met Leverkusen

De Spaanse strateeg wachtte niet om tot kampioen gekroond te worden om zijn toekomst bekend te maken. Hij maakte van de interlandbreak gebruik om na te denken. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om sportief directeur Simon Rolfes te ontmoeten. Daarna had hij een constructief gesprek met voorzitter Fernando Carlo. En dat was alles wat nodig was om hem te overtuigen.

In een paar woorden vatte hij samen waarom hij ervoor had gekozen om te blijven: “We zijn erin geslaagd om een echt team en een echte generatie te creëren met mijn personeel. En dat is de eerste- en belangrijkste reden waarom ik bij Leverkusen wilde blijven.”

Real Madrid snel uitgesloten

Toen de geruchten over het vertrek van Carlo Ancelotti bij Real Madrid de ronde begonnen te doen, werd al snel de naam van Xabi Alonso naar voren geschoven als zijn opvolger. De trainer van Real werd getipt om naar Brazilië te verhuizen. De Spaanse club zou op zoek gaan naar een nieuwe mentor.

Maar Ancelotti besloot zijn avontuur bij Real, waar Xabi Alonso zowel bij Liverpool als Bayern München heeft gespeeld, te verlengen. Meer was er niet nodig om zijn naam te noemen na de aankondiging dat Jürgen Klopp vertrekt bij Liverpool en Thomas Tuchel volgend seizoen geen coach meer is van Bayern.

Een beslissing die Liverpool niet bevalt

Toen de Spaanse coach aankondigde dat hij bij Leverkusen wilde blijven, viel het nieuws niet in goede aarde in Engeland. Voormalig Arsenal-speler Paul Merson was bot in zijn beoordeling: “Het gebeurt niet elke dag dat twee van de grootste banen in het wereldvoetbal beschikbaar komen. Dit zijn kansen die misschien nooit meer terugkomen. Ik zie Bayer Leverkusen niet nog een titel winnen. Voor de man die nu adviseur is, zal Bayern München niet twee jaar op rij van een titel verstoken blijven. De laatste keer was het Klopp die Dortmund naar de titel leidde in 2011 en 2012.”

Xabi Alonso’s vernietigende reactie

Nadat hij op de hoogte was gebracht van wat er in Engeland werd gezegd, reageerde de Leverkusen-coach snel: “Iedereen is vrij om zijn eigen keuzes en beslissingen te maken. Ik ben ervan overtuigd dat ik de juiste beslissing heb genomen en ik geniet van alles wat ik op dit moment meemaak. Ik weet dat ik me nog moet verbeteren. Wat Paul Merson betreft, ook hij heeft op eigen houtje beslissingen genomen die ik niet waardeer. Laten we zeggen dat de mijne de volgende is…”

Een coach ontdekken bij Leverkusen

Na een ongelooflijke carrière als speler is Xabi Alonso hard op weg om grootse dingen te bereiken als coach. Rafa Benitez, Carlo Ancelotti, José Mourinho en Pep Guardiola hebben de Leverkusen-trainer allemaal gecoacht. Het lijdt geen twijfel dat hij veel van hen heeft geleerd. Hij heeft de intelligentie gehad om de kwaliteiten van zijn voormalige mentoren te behouden.

Zijn trainerscarrière kende een wankele start, maar hij is niet vergeten dat Leverkusen hem zijn kans heeft gegeven. Nadat hij vorig seizoen de Zwitserse coach Gerardo Seoane opvolgde, leidde Alonso de club naar de zesde plaats in zijn eerste seizoen in de Bundesliga en een plaats in de Europa League. Een hele prestatie als je bedenkt dat hij het team overnam toen ze 17e stonden.

Een treble nog steeds mogelijk

Met de Bundesliga-titel in de zak kan Bayer Leverkusen aan het einde van het seizoen nog twee trofeeën winnen. Op het thuisfront staan ze op 25 mei in de bekerfinale tegenover Kaiserslautern uit de tweede Bundesliga. En op Europees niveau bereidt hij zich voor op de halve finale van de Europa League tegen Roma. Xabi Alonso hoopt op een hattrick nadat hij Bayer Leverkusen naar hun allereerste titel leidde.