Bologna, Stuttgart, Girona: Champions League-verrassingen

Aston Villa, Girona, Bologna, Stuttgart en Brest hebben dit seizoen veel waarnemers verrast. Niemand had verwacht dat ze zo’n goed seizoen zouden hebben in hun respectievelijke landen. En toch hebben deze clubs hun Europese ticket verdiend. In de Europese topcompetities waren er voor een aantal clubs evenveel verrassingen als teleurstellingen. Er zijn de grote kanonnen die hebben teleurgesteld en de kleine teams die indruk hebben gemaakt op iedereen nu verschillende competities ten einde lopen. We kijken naar een aantal clubs die de kansen hebben verslagen…

Aston Villa één overwinning verwijderd van de Champions League

Met nog maar twee wedstrijden te spelen in de Premier League kan Aston Villa zijn plaats in de Champions League veiligstellen als ze maandag Liverpool verslaan. The Reds hebben niets meer om voor te spelen in de Engelse competitie. Maar de Villans moeten hun recente resultaten achter zich laten. De uitschakeling bij de laatste horde van de Europa League Conference tegen Olympiakos kan zijn sporen hebben nagelaten.

Coach Unai Emery zal de boel nog één keer op de rails moeten krijgen. Aston Villa heeft dit seizoen veel bereikt en flirtte halverwege het seizoen zelfs met de top van de Premier League. Sindsdien is het gat naar het podium echter groter geworden en Aston Villa moet de vierde plaats consolideren als ze volgend seizoen de UEFA Champions League willen bereiken.

Girona wacht op zijn verdiende loon

In Spanje is Girona erin geslaagd om in de top vier te blijven sinds de tweede speeldag van LaLiga. De Spaanse ploeg staat tweede met twee punten meer, maar één wedstrijd minder dan Barcelona en is verzekerd van een plaats in de Champions League van volgend seizoen. Het gat met de andere kanshebbers voor de top 4 is te groot. Zelfs als ze hun laatste drie wedstrijden verliezen, zal Girona in het slechtste geval vierde eindigen in de competitie en zich kwalificeren voor de Champions League van volgend seizoen.

Dankzij hun Oekraïense spits Artem Dovbyk, die meer dan eens scoorde, heeft Girona kunnen vertrouwen op een solide team om naar de top van de La Liga-tabel te klimmen. Deze “kleine” club speelt in hun Montilivi-stadion hun eerste grote wedstrijd op het Europese podium.

Een ongelooflijk seizoen voor Stuttgart

In Duitsland heeft Stuttgart voor de grootste sensatie van het seizoen gezorgd door in de laatste wedstrijdronde op het podium te eindigen met slechts twee punten achterstand op Bayern München.

De prestatie is des te opmerkelijker omdat de club zichzelf vorig seizoen redde via de play-offs. VfB is het seizoen in de Bundesliga sterk begonnen en spits Serhou Guirassy heeft de rest gedaan met 29 doelpunten in alle competities. Stuttgart leunt zwaar op hun spits, maar VfB kon ook rekenen op 19 doelpunten van voormalig Union-spits Deniz Undav.

De ploeg sloot het seizoen sterk af en zal hopen op een goed resultaat tegen M’Gladbach en een positief resultaat van Hoffenheim tegen Bayern om de tweede plaats te stelen.

Bologna verzekerd van Champions League plaats

Door zaterdag met 0-2 te winnen tegen Napoli zette Bologna weer een belangrijke stap richting kwalificatie voor de Champions League. Bologna staat derde, op gelijke hoogte met Juventus, en is verzekerd van een plaats in de top vijf, zeven punten los van Roma op de zesde plaats in de Italiaanse Serie A. Voor Bologna is dit een historische kwalificatie voor een team dat in 1964 deelnam aan de Europese kampioensbeker voor clubs.

De club heeft nooit deelgenomen aan de Champions League in zijn nieuwe vorm. Als Joshua Zirkzee niet geblesseerd was geweest, zou het een echte traktatie zijn geweest. De Nederlandse aanvaller, die geblesseerd is aan zijn dijbeen, maakt zich zorgen op slechts een paar weken van EURO 2024.

Brest twijfelt aan derde plaats

De voorlaatste speelronde van Ligue 1 in Frankrijk ging niet naar wens voor Brest. Want ze werden verslagen door Reims en sloten zich aan bij Lille op de derde plaats. Lille heeft evenveel punten als Brest maar een beter doelsaldo. Daardoor is hun rechtstreekse kwalificatie voor de groepsfase van de Champions League nu twijfelachtig.

Door de 1-0 overwinning van Nice op Le Havre blijven ze op jacht naar de derde plaats. Toch zou er veel voor nodig zijn om Brest in te halen. Brest zou moeten verliezen van Toulouse. En Nice zou PSG moeten verslaan in een late wedstrijd, maar ook Lille moeten verslaan op de laatste dag van het seizoen. Na een prachtig seizoen kan Brest het zich niet veroorloven om nu nog te falen.