Europa League-finale: tweede finale op rij voor Mourinho’s Roma

Op 31 mei vindt in het Puskas Stadion in Boedapest de Europa League-finale plaats. Dit is de tweede belangrijkste Europese competitie na de ‘Beker met de Grote Oren’. Uiteraard is die Europa League-finale prestigieuzer dan de (recente) Conference League.

In de finale staat Sevilla tegenover AS Roma onder leiding van Mourinho. Sevilla is veruit het meest succesvolle team in de competitie met zes finales. Los Rojiblancos wisten trouwens alle finales te winnen (2006, 2007, 2014, 2015, 2016 en 2020)! Voor de Romeinen wordt het de tweede finale op rij. Vorig seizoen bereikten ze de finale van de Conference League, waarmee ze een einde maakten aan een periode van 31 jaar zonder Europese finale, nadat ze in 1991 finalist waren van de UEFA Cup. Vorig seizoen versloegen de Italianen het Nederlandse Feyenoord, waardoor Mourinho zijn vijfde continentale trofee kon winnen. The Chosen One won zo elk mogelijke Europese trofee: de Champions League in 2004 met Porto en in 2010 met Inter Milan, de Europa League met FC Porto in 2003 en met Manchester United in 2017, en de Conference League met Roma in 2022.

Problemen op het thuisfront, succes met de Europa League-finale?

Op het thuisfront beleven de mannen van Mourinho een ingewikkelder seizoen. Geen succes in de Coppa Italia na een roemloze uitschakeling tegen het Cremonese van Cyriel Dessers in de kwartfinales. En ook niet in de Serie A met slechts een 6e plaats met nog twee wedstrijden te gaan. Een bijzonder slechte staat van dienst in de afgelopen weken maakt het er niet op beter. De laatste keer dat de Romeinen een wedstrijd wonnen was op 16 april, tegen Udinese.

Gelukkig lachte Europa hen veel beter toe. In de kwartfinale begon Roma zwak tegen Feyenoord met een nipte 1-0 nederlaag in Rotterdam. De ploeg wist zich wel te herpakken in de terugronde door met 4-1 te winnen. Dan volgde een nipte overwinning tegen Bayer Leverkusen. 1-0 in Rome en een doelpuntenloze terugronde in het stadion van de ploeg die de harten brak van USG.

Sevilla wist zich te plaatsen voor de Europa League-finale met een klein doelpuntensaldo. Een 1-1 gelijkspel in Turijn tegen Juventus en een 2-1 zege thuis na extra tijd, waarin Acuña rood pakte. Voor de Spaanse club was het de tweede grote wedstrijd op rij die ze wisten te winnen, na Manchester United in de vorige ronde. Het was een geweldige prestatie voor een club die eind maart van trainer was veranderd, met José Luis Mendilibar als vervanger van Jorge Sampaoli. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Sevilla op de negende plaats na een doelpuntenloos gelijkspel thuis tegen stadsrivaal Betis. In de Copa del Rey eindigde de reis van Rakitic en zijn team in de kwartfinale tegen Osasuna.

Een must-win voor beide ploegen

Voor zowel de Italianen als de Spanjaarden was het een wisselvallig seizoen en zal deze Europa League-finale een beetje een reddingsboei zijn. De winnaar krijgt in ieder geval de zekerheid van een beter Europees ticket voor volgend seizoen.

Sevilla kan beroep doen op de ervaren Kroaat Ivan Rakitic, die zes seizoenen bij Barça doorbracht en in 2020 terugkeerde naar de Andalusische club. Ook de Argentijnse Lucas Ocampos, die in januari terugkeerde van een mislukte uitleenperiode bij Ajax Amsterdam, doet het redelijk. In de aanval zal Marokko-international Youssef En-Nesyri, scorer van drie doelpunten op het WK 2022, de belangrijkste troef zijn. In goal kan Sevilla rekenen op Bono, een tweede held van de Atlas Leeuwen op het WK en de onbetwiste doelman van Los Rojiblancos.

Bij Roma kan Mourinho ook rekenen op een aantal grote namen, zoals de Portugees Rui Patricio in het doel, Gianluca Mancini, Ibañez en Bryan Cristante in de verdediging, Lorenzo Pellegrini op het middenveld en de twee aanvallende troeven Tammy Abraham en Andrea Belotti.

In deze finale staan dus twee ervaren teams tegenover elkaar. Het ene team is dan wel gewend aan de Europa League, maar wordt gecoacht door een nieuweling op dit niveau, terwijl het ander met The Chosen One om geschiedenis schrijft.