NBA: een historische finale tussen Denver en Miami

De opstelling voor de NBA Finals van 2023, die op donderdag 1 juni beginnen, is nu bekend: Denver tegen Miami. Een ongekend duel in deze fase van de competitie. Weinigen (of niemand) hadden hierop durven wedden aan het begin van het seizoen. Is het tijdperk van de ‘superteams’ voorbij? Dit jaar zijn er twee outsiders die strijden om de begeerde Larry O’Brien-trofee. En wat er ook gebeurt, de toekomstige kampioen zal geschiedenis schrijven in de Big League.

Denvers eerste optreden in een NBA-finale

Voor Colorado is het bereiken van de finale een primeur. De Nuggets plukken eindelijk de vruchten van de continuïteit die ze de laatste jaren hebben opgebouwd. Meer specifiek, sinds de komst van Nikola Jokic, opgesteld in 2014 op de 41e positie. De Servische spil wordt steeds beter. Hij is dé drijvende kracht geworden achter het team dat hij op zijn brede schouders draagt. Zoals blijkt uit de twee gewonnen MVP-titels in 2021 en 2022. Jokic werd ook verkozen tot beste speler van de Western Conference-finale. Dit nadat hij de Lakers met 4-0 aan de kant had gezet.

Maar het zou een vergissing zijn om het succes van Denver alleen af te meten aan Nikola Jokic. Hij kan ook rekenen op de hulp van point guard Jamal Murray, met wie hij een explosief duo vormt, en op een solide team om hem heen. Met thuisvoordeel dankzij hun eerste plaats aan het eind van de klassieke fase gaan de Nuggets als favorieten deze finale in. Vooral omdat ze thuis nog geen wedstrijd hebben verloren sinds het begin van de play-offs.

Miami, van de achtste plaats naar de finale

Nooit eerder is een team dat het reguliere seizoen als achtste eindigde erin geslaagd een titel te winnen. Zal Miami Heat een uitzondering zijn? In het spoor van hun superster Jimmy Butler overwonnen de Floridianen alle obstakels op hun pad om een vrij onverwachte plaats in de finale op te eisen.

Eerst versloegen ze de Bucks van Giannis Antetokounmpo, de leiders van de Eastern Conference die de play-offs ingaan. Ze versloegen New York in de tweede ronde en verloren daarna van Boston in een krankzinnige reeks van zeven sets.

Een reis die ze moesten maken zonder hun sluipschutter Tyler Hero, die aan het begin van de play-offs zijn hand blesseerde en voor de finale zijn rentree kon maken. Dat zou goed nieuws zijn voor een ploeg die fysiek meer uitgeput is dan zijn tegenstanders na de grote slag in de vorige ronde.

Voor deze NBA-finale hebben we onze kansen speciaal voor jou verhoogd! Inzetten op DENVER NUGGETS WINT + MEER DAN 219.5 PUNTEN tegen 2,55 in plaats van 2,31 of op MIAMI HEAT WINT MET HANDICAP + 8.5 GAMES op 2,05 in plaats van 1,85 of J. BUTLER: MEER DAN 27,5 PUNTEN op 2,05 in plaats van 1,85.