Welke spelers worden geselecteerd in de NBA Draft ’23?

De NBA Draft ’23, die in de nacht van 22 op 23 juni wordt gehouden in het Barclays Center in Brooklyn, wordt een historische gebeurtenis. Behoudens een grote verrassing zullen de San Antonio Spurs, die de eerste keus erfden, kiezen voor het Franse fenomeen Victor Wembanyama.

Op 16 mei hield de hele basketbalwereld zijn adem in. De avond was gereserveerd voor de jaarlijkse NBA-loterij, die de positie van elke club in de verschillende draft picks bepaalt. Dit jaar werd er meer dan ooit reikhalzend uitgekeken naar de eerste selecties. De lijst van spelers in deze draft is bijzonder indrukwekkend. Te beginnen met de grote hoop van het wereldbasketbal.

Victor Wembanyama in de voetsporen van Tony Parker voor de NBA Draft 2023

Hij is het wonderkind die iedereen in zijn team wil. Met zijn 224 centimeter is Victor Wembanyama zonder twijfel de meest gewilde prospect sinds een zekere LeBron James 20 jaar geleden. Een generational talent wiens hype de Verenigde Staten al is binnengedrongen nog voordat hij daarheen verhuisde.

De 19-jarige Franse insidespeler heeft net een opmerkelijk seizoen achter de rug met Boulogne-Levallois en bereikte de play-off-finale in de ProA-divisie. Hij won de titels van beste speler, beste jonge speler en beste verdediger van het seizoen. Een ongekende hattrick die zijn enorme potentieel alleen maar bevestigt. Ondanks zijn enorme omvang heeft Wembanyama een uitzonderlijke mobiliteit en een zeer nauwkeurig schot. Aanvallende wapens die hij combineert met geweldige vliegkunsten dankzij zijn tentakelachtige armen.

Er wordt nu reikhalzend uitgekeken naar de eerste stappen van Victor Wembanyama in de NBA. Meer dan waarschijnlijk zal hij dat doen in een shirt van de San Antonio Spurs. Net als Tony Parker, zijn illustere landgenoot en voorganger, die in 2001 van de Franse hoofdstad naar Texas verhuisde voordat hij vier competitietitels won met de Spurs.

Scoot Henderson, de andere ster van de NBA Draft 2023

De andere ster van de NBA Draft ’23 is Scoot Henderson. Als hij geen uitzonderlijk talent als Victor Wembanyama voor zich had gehad, zou de Amerikaanse back dé favoriet voor de nummer 1 zijn geweest. Als jong talent (19 jaar) met een atypisch carrièrepad sloot hij zich in 2021 aan bij het Ignite-team in de G-League, de tweede profcompetitie in de VS, nog voordat hij zijn middelbare school had afgemaakt.

Zijn statistieken dit seizoen spreken voor zich: gemiddeld 17,6 punten, 5,1 rebounds en 6,6 assists per wedstrijd. Met zijn geweldige fysieke kwaliteiten lijkt Scoot Henderson meer dan klaar om de stap naar de NBA te maken. Hij is veerkrachtig en heeft ook een indrukwekkende spanwijdte (gemeten op 2.06m) voor een spelverdeler.

Hij zou daarom in de smaak moeten vallen bij de Charlotte Hornets en Portland Trailblazers, die respectievelijk de tweede- en derde keus hebben in de Draft van dit jaar.

Brandon Miller en de Thompson-tweeling in goede positie

Achter de twee meest genoemde spelers springen andere namen eruit om de toplijst compleet te maken. Brandon Miller bevindt zich in een zeer goede positie. De Amerikaanse vleugelspeler, scherpschutter aan de Universiteit van Alabama en dit jaar verkozen tot de op één na beste vijf in de NCAA, trekt veel belangstelling en zou kunnen doorbreken in de top drie.

Een primeur: twee tweelingbroers kunnen dit jaar in de top 5 van de NBA Draft worden gekozen. Op 20-jarige leeftijd en na twee seizoenen van ontwikkeling in de Overtime Elite, waar ze de hoofdrolspelers zijn geworden, vinden Amen en Ausar Thompson nu dat ze klaar zijn om naar het volgende niveau te gaan. Wordt vervolgd…

Volgorde van teams voor de eerste 14 picks van de NBA Draft 2023

 1. San Antonio
 2. Charlotte
 3. Portland
 4. Houston
 5. Detroit
 6. Orlando
 7. Indiana
 8. Waqhington
 9. Utah
 10. Dallas
 11. Orlando (via Chicago)
 12. Oklahoma
 13. Toronto
 14. New Orleans