Zondag in Deauville: Prix Morny 2023

Aanstaande zondag wordt op de renbaan van La Touques de Prix Morny verreden. Een prestigieus en niet te missen evenement tijdens de meeting van Deauville. Hier gaan negen tweejarige hengstveulens en merrieveulens van start op de 1.200 meter lange rechte lijn van Deauville.

Wedden op Ramatuelle, de kampioen van basketballer Tony Parker

Christopher Head heeft de afgelopen maanden veel succes heeft gehad met zijn kampioenen Big Rock en Blue Rose Cen. Nu presenteert de toekomst van zijn stal in dit legendarische evenement met Ramatuelle (9). Van deze merrie, eigendom van Tony Parker, wordt verwacht dat ze zondag in Deauville veel stemmen zal winnen. Sterker nog, ze verblindde het publiek met haar toevallige succes in de Prix Robert Papin. Hoewel ze vrij briljant was tijdens de eerste meters van de race, besloot Aurélien Lemaître om naast het leidende paard te komen landen. Kort daarna liet ze haar rivalen in de steek en won ze slechts met een armlengte voorsprong.

Christopher Head heeft aangegeven dat deze Prix Morny het eerste grote doel van zijn carrière is. Turf-fans wachten op haar om haar talent te bewijzen deze zondag. Ze zal het tegen de Britse armada moeten opnemen. Alle parameters lijken aanwezig voor Ramatuelle (9) om een hoofdrol te spelen in haar eerste Groep I-optreden.

Sajir, de andere driekleurige kracht

André Fabre’s raspaard zou een zeer goede kaart moeten hebben om in deze race te spelen. Dit hoewel hij door de bookmakers op ongeveer 10/1 wordt geschat. In de Prix de Cabourg eind juli werd het op hetzelfde parcours nipt verslagen door Elite Status (1). Hij zal deze zondag revanche op hem willen nemen. Zoals hij heeft gelopen met veel minder ervaring dan de vertegenwoordiger van Karl Burke, moet de strijd hard zijn voor de bovenste plekken. André Fabre, winnaar in 2019 met Earthlight, zou deze Prix Morny voor de derde keer kunnen winnen. Met slechts twee meer dan interessante optredens vertegenwoordigt Sajir (5) een echte Poker Coup in deze PMU-paardenrace.

Wedden op titelverdediger Aidan O’Brien

De Ierse trainer, titelhouder met Blackbeard en meervoudig winnaar van deze prestigieuze race, zal proberen de Prix Morny aan zijn erelijst toe te voegen. Het is een race die de crack-trainer zeker na aan het hart ligt. Zijn beste tweejarige veulen zal het Kanaal oversteken, River Tiber (7). Hoewel deze reis in gevaar leek te komen omdat hij oorspronkelijk een andere van zijn eigen paarden, Johannes Brahms, zou berijden, zal River Tiber (7) toch deelnemen. Een lichte tegenslag in zijn voorbereiding, want de duidelijke favoriet van het Britse volk miste twee weken geleden werk. Het heeft een week rust moeten nemen sinds zijn overwinning in de Coventry Stakes op Royal Ascot. Hij heeft deze week weer training gehad en heeft zijn trainer er ongetwijfeld van overtuigd om hem aanstaande zondag mee te nemen naar de Normandische kust.

Het Verenigd Koninkrijk voor een derde Morny op rij

Vandeek (6), zeer geprezen in zijn thuisland, liet twee goede indrukken achter in zijn twee uitstapjes, waarvan de laatste op Goodwood. De vertegenwoordiger van Simon Crisford was in staat om de tegenstand te verslaan. Dit zegt veel over zijn potentieel en hij zal een van de favorieten zijn om de prijs te pakken.

Elite Status (1) zal proberen ongeslagen te blijven in Frankrijk na zijn succes als stoer veulen in de Prix de Cabourg. Karl Burke lijkt veel van zijn veulen te houden en denkt dat hij in staat is om op herhaling te gaan. Vooral omdat hij opnieuw vooraan gereden moet worden.

Sacred Angel (8), die twee zeer interessante successen achter de rug heeft, zal proberen zijn eigenaar Nurlan Bizakov te eren. Nurlan is directeur van de SUMBE-groep, die deze dag sponsor is en de SUMBE Prix Morny-trofee zal uitreiken.

Terwijl er maar twee Franse ruiters op de startlijst staan voor dit prestigieuze evenement, steken zeven Britse ruiters het Kanaal over om te proberen deze geweldige PMU-paardenrace te winnen, die rond 16.25 uur plaatsvindt.