WK basketbal: Duitsland aan de macht!

Het WK basketbal is zondag in Manilla (Filippijnen) afgesloten met een 83-77 overwinning van Duitsland tegen Servië. Het was een ongekende finale die weinigen hadden verwacht. Canada klom op de derde trede van het podium. De Canadezen wisten de VS te verslaan (127-118 na extra tijd) in de wedstrijd om de bronzen medaille. Hier is een terugblik op de hoogtepunten van het WK Basketbal.

Duitsland, een ongekende winnaar van het WK Basketbal

Op de bekerlijst van het WK van dit jaar staat een winnaar zonder weerga. Nooit eerder in zijn geschiedenis had Duitsland een WK-finale bereikt. In 2002 won die Mannschaft brons, onder leiding van de Duitse basketballegende Dirk Nowitzki. De Duitsers eindigden ook op het podium bij Euro 2022, dat hun land afgelopen zomer organiseerde.

De manier waarop die Mannschaft de voorspellingen tijdens dit toernooi verijdelde was verbazingwekkend. Het team onder leiding van de Canadees Gordon Herbert kwam aan op het WK Basketbal als outsider. Duitsland bleef ongeslagen van de ene kant van de competitie naar de andere. Het won acht wedstrijden. De meest memorabele was ongetwijfeld de spectaculaire 113-111 overwinning in de halve finale tegen de Verenigde Staten.

Dennis Schröder in MVP-modus op het WK Basketbal

Om hun eerste wereldtitel te veroveren, kon Duitsland vertrouwen op de kracht van hun NBA-kwartet. Met de solide Daniel Theis (Indiana) in de inside game en de gebroeders Wagner (Orlando) als hun belangrijkste luitenanten. Maar de echte baas van de ploeg is Dennis Schröder. De 29-jarige point guard, die dit seizoen voor Toronto speelt, was een echte orkestleider. Met een gemiddelde van 19,1 punten en 6,1 assists won Schröder terecht de titel van MVP.

USA en Frankrijk: de grootste teleurstellingen

Een wereldpodium zonder de VS of Frankrijk is een grote verrassing. Voor Les Bleus was het zelfs een fiasco. Na twee openingsnederlagen tegen Canada en Letland zag het Franse team al zijn hoop vervliegen in de eerste ronde van de competitie. Het was een onverwachte tegenslag die schokgolven door het land joeg. En het heeft veel vragen opgeroepen slechts één jaar voor de Olympische Spelen in Parijs. “Voor het eerst in mijn carrière schaamde ik me om het shirt van het nationale team te dragen”, zei Nicolas Batum, de ervaren vleugelspeler van Les Bleus.

De Verenigde Staten werden voor de tweede achtereenvolgende keer van het podium gestoten. Zonder hun grootste NBA-supersterren, die meer geïnteresseerd zijn in de Olympische Spelen volgend jaar, betaalde het Amerikaanse team voor het gebrek aan internationale ervaring. Dit bewijst ook dat de kloof in normen tussen de Verenigde Staten en de rest van de wereld niet meer is wat het in het verleden was.

Acht landen kwalificeren zich voor de Olympische Spelen

Servië en Canada, respectievelijk tweede en derde op het WK, misten de gouden medaille, maar kunnen optimistisch naar de toekomst kijken. Ondanks het ontbreken van hun grootste ster, Nikola Jokic (NBA-kampioen met Denver), misten de Serviërs net de hoogste trede van het podium. Met een volledig team zullen ze volgende zomer een van de kanshebbers zijn voor de Olympische titel.

Net als Canada, dat brons won tijdens hun allereerste deelname aan een wereldkampioenschap. Het Canadese team ziet er goed uit, geleid door een mooie armada van NBA-spelers, zoals Gilgeous-Alexander, Brooks, Barett, Olynyk en anderen. Met de ervaring die ze tijdens dit toernooi hebben opgedaan, zullen ze een kracht zijn om rekening mee te houden in Parijs.

Aan het einde van dit wereldkampioenschap in 2023 hebben acht landen zich al gekwalificeerd voor het Olympisch mannentoernooi: Zuid-Sudan (Afrika); VS, Canada (Amerika); Japan (Azië); Duitsland, Servië, Frankrijk (Europa); Australië (Oceanië).