NBA in België: groeiend enthousiasme

RTBF sluit langdurig partnerschap met NBA

De RTBF kondigde recentelijk een langdurige samenwerking aan met de National Basketball Association (NBA). Deze, uiteraard strategische, beslissing weerspiegelt niet alleen een groeiende interesse voor basketbal in België, maar belooft ook gewoon wekelijks topspektakel voor basketbalfans over het hele land.

Elke week een live NBA wedstrijd

Met ingang van 24 oktober zal de RTBF elke week een live NBA-wedstrijd uitzenden op hun zenders en digitale platforms. Deze overeenkomst omvat tevens een wekelijks magazine, “NBA on Fire,” evenals samenvattingen en hoogtepunten op Auvio en RTBF.be/Sport. Benoît Delhauteur, chef sport van de RTBF, benadrukt de veelzijdige aantrekkingskracht van de NBA op verschillende generaties als de voornaamste drijfveer achter deze samenwerking. “De NBA spreekt verschillende generaties aan, en dat is de belangrijkste reden voor onze interesse,” aldus Delhauteur.

Sterke Belgische prestaties

De sterke prestaties van Belgische basketbalspelers hebben ook bijgedragen aan de groeiende interesse in de sport. De Europese titel van Belgische speelsters, uiteraard ook live uitgezonden op de RTBF, en de recente toetreding van Toumani Camara tot de NBA hebben de Belgische basketbalgemeenschap heel wat wind in de zeilen geblazen.

Toumani Camara, als 52ste gekozen door de Phoenix Suns in de recente NBA-draft, voegt een nieuw hoofdstuk toe aan de Belgische NBA geschiedenis. Zijn selectie maakt hem de tweede Belg ooit die in de NBA wordt gedraft, na Didier Mbenga. Deze opwindende mijlpaal heeft uiteraard de interesse van menig Belgisch basketbalfan aangewakkerd en zal ongetwijfeld stevig bijdragen aan de groeiende populariteit van de sport in het land.

Historisch

Jean-Paul Philippot, directeur-generaal van de RTBF, beschouwt de overeenkomst als historisch en benadrukt dat deze past in de bredere strategie van de RTBF om gratis toegang te bieden tot diverse sporten. “Er zijn maar heel weinig media die deze gratis toegang aanbieden, dus het is een kans die we moesten grijpen,” voegde hij eraan toe.

Zoals gezegd wordt de keuze om NBA-wedstrijden uit te zenden ook gevoed door de groeiende aantrekkingskracht van het Belgische basketbal. Benoît Delhauteur: “Het Belgische basketbal wordt steeds sterker; een nieuwe Belg in de NBA en de uitmuntende prestaties van onze Belgische speelsters op het EK vrouwen zijn daar een bewijs van.” Met dergelijke duidelijke mijlpalen oogt de toekomst van het Belgische basketbal alvast erg rooskleurig.

Een wekelijkse NBA shot als groeiversneller

Het aanbieden van wekelijkse NBA-uitzendingen zal ongetwijfeld bijdragen tot de groeiende basketbalkoorts in het land. Belgische fans kunnen zich nu iedere week verheugen op hoogwaardige basketbalactie rechtstreeks vanuit de NBA in hun living, met een Belgisch tintje dankzij Toumani Camara als mooie extra.

De samenwerking tussen de RTBF en de NBA levert niet alleen een extra sportief spektakel voor de liefhebbers, maar ongetwijfeld ook een verder groeiende liefde voor basketbal in België.