Wordt Thiago Motta coach van PSG?

Sinds zijn komst naar Bologna in 2022 heeft Thiago Motta uitstekend werk geleverd als coach van het eerste elftal. De vijfde plaats van zijn team halverwege het seizoen in de Italiaanse Serie A is daar het bewijs van. En zijn profiel wordt steeds aantrekkelijker.

Wordt 2024 hét jaar voor Motta?

Voor Thiago Motta zou 2024 het jaar van een nieuwe uitdaging kunnen worden. Na zijn komst naar Bologna in september 2022 heeft de voormalige middenvelder zijn draai snel gevonden. Sommige kenners zouden hem graag op korte termijn zien aansluiten bij Paris Saint-Germain. Een plaats waar zijn naam al meerdere keren is genoemd.

Zijn manier van werken is unaniem goedgekeurd en met hem als coach heeft Bologna een ommekeer gemaakt. De club uit Emilia-Romagna was gewend om in de middenmoot van de Serie A te spelen. Maar sinds Motta’s komst lijkt Bologna de lat hoger te hebben gelegd. Met slechts drie nederlagen tot nu toe dit seizoen staan de Rossoblù op een benijdenswaardige vijfde plaats en ze zijn niet van plan om het daarbij te laten.

Motta: de perfecte fit voor PSG?

Nu zijn contract afloopt, weet Thiago Motta niet wat zijn toekomst brengt. Wat wel zeker is, is dat hij zijn sporen heeft verdiend bij PSG, waar hij speler en coach van de U19’s was. De Italiaanse middenvelder speelde tussen 2012 en 2018 voor Paris Saint-Germain voordat hij coach werd. Met PSG won hij vijf Franse competitietitels (2013, 2014, 2015, 2016, 2018) en won hij drie keer de Franse beker (2015, 2017, 2018).

Hij won ook drie keer de Champions Trophy (2013, 2016, 2017) en twee League Cups (2014, 2017). In de zeven jaar die hij in de Parijse hoofdstad heeft doorgebracht, heeft hij zijn stempel gedrukt. En dat is alles wat nodig is om hem te zien als een mogelijke opvolger van Luis Enrique. De Spaanse coach heeft nog een jaar te gaan van zijn contract, maar er is niets dat erop wijst dat de Parijse leiders niet overwegen om hem te vervangen.

Hij gaf Alexis Saelemaekers een kans

Bij Bologna is zijn boodschap goed ontvangen door de spelers. Deze zomer wilde hij dat de club een akkoord zou bereiken met AC Milan om Alexis Saelemaekers binnen te halen. De jonge Belgische speler heeft zijn coach overtuigd. En een paar dagen geleden was hij het die de assist gaf die Bologna een gelijkspel opleverde tegen Genoa. Zijn eerste assist kwam vlak voor de wedstrijd, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Thiago Motta gelooft in ieder geval in het potentieel van Saelemaekers. De voormalige Anderlecht-speler is al een paar weken in vorm en trefzeker.

Zeven goals voor Zirkzee tot nu toe dit seizoen

Bologna-aanvoerder Joshua Zirkzee staat ook in de plannen van Thiago Motta. De voormalige speler van RSC Anderlecht heeft dit seizoen al zeven doelpunten gemaakt. En de Italiaanse pers is regelmatig vol lof over zijn prestaties. De opkomst van de Nederlandse spits, die wordt gezien als een van de revelaties van de Italiaanse competitie, wordt ook toegeschreven aan Thiago Motta. Spelers als de jonge Giovanni Fabbian, Lewis Ferguson, Dan Ndoye en Nikola Moro hebben sinds het begin van het seizoen ook punten gescoord in de ogen van de waarnemers. Dit is ook te danken aan de Bologna-coach, die ook wordt gezien als een sluwe strateeg die vaak veranderingen aanbrengt die lonen. Zijn moderne visie op voetbal, in vergelijking met andere Italiaanse coaches, brengt een zekere vernieuwing in de Serie A.

Motta, een coach met een sterk karakter

Hij staat bekend als een speler met karakter, maar dat heeft hij net zo goed als coach. Hij heeft vaak de neiging om scheidsrechters te bekritiseren. Maar je kunt het hem bijna vergeven als je ziet hoe zijn spelers zich onder hem ontwikkelen en vooruitgaan. De opvolger van wijlen Sinisa Mihajlovic heeft zijn team een echte identiteit gegeven. Zijn spelers geven daar regelmatig commentaar op. Zijn boodschap en zijn coaching brengen rust en vertrouwen in zijn ploeg. Bovendien weet hij zich altijd aan te passen aan zijn tegenstanders en is hij niet bang om risico’s te nemen.

Zijn resultaten tegen de beste teams in de Italiaanse competitie zijn daar het bewijs van. Net als de Spanjaard Xabi Alonso, die het uitstekend doet bij Leverkusen, heeft Thiago Motta ook geprofiteerd van zijn jaren onder de leiding van verschillende grote coaches, waaronder Carlo Ancelotti, Laurent Blanc en Unai Emery. Zijn naam wordt ook genoemd als toekomstige coach van Inter Milan. Hij hoeft zich ongetwijfeld geen zorgen te maken over zijn toekomst…

Dit weekend reist Bologna af naar Cagliari voor de 20e speelronde van de Serie A.