PMU – De resultaten van een spectaculaire wintermeeting

Na meer dan vier maanden vol emotie en intensiteit sloot de tempel van de PMU zaterdag zijn deuren. De laatste grasmatmeeting was een volle meeting. Een meeting met niet minder dan tien evenementen op het programma. Daar zaten drie koersen van Groep I bij, die enkele sterren van de winter beloonden. Deze laatste meeting zag Idéale du Chêne haar enige Groep I van de winter winnen. De afwachtende hengst Edition Gema blijft haar grenzen verleggen en bood Marc Sassier een eerste titel op dit niveau. Idao de Tillard kende een uitzonderlijke winter en schreef geschiedenis door te bevestigen dat hij van het kaliber Bold Eagle en Face Time Bourbon is. Het grote verhaal van de meeting komt uit het zuidwesten, met het succes van Esperanza Idole in het wereldkampioenschap drafsport.

Idao de Tillard met 6 op 6

Het nieuwe fenomeen onder de dravers, dat al het hele jaar werd verwacht, was aanwezig en voltooide een foutloze ronde. De winnaar van de Prix d’Amérique de Turf had een uitzonderlijke ontmoeting. Hij is het eerste paard in de geschiedenis dat vier races van Groep I wint in één meeting. Vóór hem was Ourasi de enige Prix d’Amérique-winnaar die een meeting zonder nederlaag afsloot. De kampioen uit La Ferté-Fresnel (Orne) had het niet elke keer makkelijk. De Prix d’Amérique is een echte strijd voor elke deelnemer, maar de kampioen kon het niet schelen.

Twee weken later stond hij weer op de hoogste trede van het podium en versloeg hij zijn rivalen net zo gemakkelijk in de Prix de France. Thierry Duvaldestin noemde een mogelijke reis naar Zweden als toekomstig doel. Als het paard goed hersteld is van zijn ontmoeting, zou hij half april al weer te zien kunnen zijn in de Prix de l’Atlantique in Enghien.

Het verhaal van Esperanza Idole

De dochter van Fan Idole heeft haar naam toegevoegd aan de lijst van winnaars van de WK PMU. En toch had er nooit geschiedenis geschreven kunnen worden. Een paar uur verderop was de vrachtwagen van de merrie betrokken bij een ongeluk. Na het draven en het beoordelen van de merrie in goede gezondheid, slaagde Noel Langlois erin om een vrachtwagen naar de renbaan te krijgen. Zij het te laat.

Omdat de merrie niet warm werd, kon de trainer op tijd zijn met zijn voorbereidingen en hoefde hij niets aan zijn routine te veranderen. De viervoetige ontrafeling stelde de merrie en haar gevolg in staat om de race van hun leven te winnen. Het was een overwinning die de Zuid-West in de schijnwerpers zette, maar ook haar jockey, Jean-Yann Ricart, die een uitzonderlijke race reed. Niet op een geweldige dag, slaagde ze er niet in om haar vorm te bevestigen in de Prix Henri Desmontils.

PMU: GROEP I-winnaars

Ondanks een teleurstellend laatste optreden, bleek Jushua Tree niet te stoppen tijdens de wintermeeting. Jean-Michel Bazire nam terecht deel aan races voor paarden van zijn eigen leeftijd. Hij is nog steeds kwetsbaar. Maar hij vermeed een gevecht en zal nu een van de toekomstige kanshebbers zijn op de volgende meeting. Hussard du Landret, die pech had bij de start van de Prix d’Amérique, brak het racerecord in de Prix de Paris. En deed dat in stijl.

De kampioen van Benoît Robin zal met belangstelling worden gevolgd op de volgende grote meetings. De innemende Idéale du Chêne en Geisha Speed wonnen hun Groep I. Kalif Landia en Joumba de Guez lijken hun weg gevonden te hebben op de draf en zien er formidabel uit. Tot slot was La Joyeuse Wicz de grote verrassing van deze wintermeeting, waardoor Gwenn Junod voor het eerst schitterde op Vincennes in een Groep I.

Deze paarden zijn ongeslagen…

Face Time is een van de revelaties van deze PMU-winterontmoeting. Zeer delicaat in zijn jeugd, met veel werk, is Matthieu Abrivard erin geslaagd om hem onder de knie te krijgen. Sinds 2 november heeft het paard dat de trui van JPB Horses draagt evenveel races gewonnen als een zekere Idao de Tillard. In de loop van zijn optredens heeft hij een duidelijke winstachterstand opgelopen. En nu staat hij voor op paarden met het potentieel om deel te nemen aan de Prix d’Amérique.

Hij is op zijn gemak op alle afstanden en zou weer in het buitenland gezien kunnen worden. De afwezigheid van Alexandre Abrivard, die geblesseerd raakte aan het begin van de meeting, bracht de stal enigszins van slag. Dat weerhield Indigo de Fontaine er niet van om zijn klasse op de baan te tonen. Met vijf overwinningen in evenveel wedstrijden, waaronder één in Laval, bevestigt dit hardwerkende paard wat de stal van hem vindt.

Jean-Michel Bazire, meester van het huis

De man met 20 gouden sulky’s is opnieuw de leidende trainer. Met 60 overwinningen, waaronder drie Groep I-overwinningen, deed hij het beter dan in de vorige twee ontmoetingen. Thierry Duvaldestin, die het hele jaar al onbetwistbaar is, is tweede met 35 overwinningen. Laurent-Claude Abrivard bezet de derde plaats met 30 overwinningen. De vijfvoudig regerend gouden sulky, Éric Raffin, bleek niet te stoppen tijdens dit grote evenement.

Hij verliet de meeting met 64 overwinningen, waaronder een Groep I-PMU-overwinning (Joumba de Guez). Zijn talent en consistentie maken hem een van de grote ruiters van de 21e eeuw. Jean-Michel Bazire en Matthieu Abrivard maakten het podium compleet. Vierde in het klassement, Benjamin Rochard is de rijzende ster van de drafsportwereld, met 43 successen tijdens de meeting. De rijder uit Angers won zijn eerste Groep I met Kana de Beylev.