© Photo by Alamy

Challenger Pro League’s toptargets

De Challenger Pro League zit erop. Een aantal spelers heeft deze competitie zo opgeblazen dat ze echte versterkingen zijn voor clubs uit de Jupiler Pro League. Ladbrokes News heeft een lijst samengesteld van deze toppers voor de komende markt.

Beerschot en Dender uitgesloten

Beerschot en Dender hebben hun plaatsen in de Jupiler Pro League gereserveerd. Ze zullen zeker kunnen rekenen op het merendeel van hun belangrijke spelers. Thibaud Verlinden, Tom Reyners, Mardochée Nzita en Apostolos Kostantopoulos voor Beerschot, en Bruny Nsimba en Lennard Hens voor Dender.

De sterke punten van de topteams

Met 15 assists was Gaëtan Hendrickx de beste passer van het seizoen. De aanvoerder van Deinze wil graag nog een kans maken in de Jupiler Pro League. Voormalig Carolo, die perfect tweetalig is, zou tijdens deze mercato het hof gemaakt kunnen worden. De kracht van Souleymane Anne, ex-Virton, kan de verdediging van sommige 1A-ploegen onder druk zetten.

Patro Eisden had een goed eerste seizoen in D2, mede dankzij de Guinees Bafodé Dansoko. Hij legde de verdediging van de tegenstander vaak het vuur aan de schenen. Met 6 goals en 5 assists was hij een van de uitblinkers bij Limburg. Maar trainer Stijn Stijnen is misschien wel hun beste aanwinst. De voormalige doelman van Club Brugge heeft een succesvolle overstap gemaakt naar coaching, net als Timmy Simons, die in vergevorderde gesprekken is met Westerlo.

Zulte-Waregem heeft gefaald in hun poging om terug te klimmen naar D1 en een aantal spelers zou de club kunnen verlaten. Abdoulaye Traoré is een van de meest spectaculaire spelers van het seizoen in de Challenger Pro League. De Ivoriaan is zonder twijfel de snelste speler in de competitie. Hij heeft enorme één-op-één vaardigheden en kan nog steeds doorgroeien naar een hoger niveau. Met zijn 20 jaar zou hij een goede investering voor de toekomst kunnen zijn.

Bij Lommel was Karim Dermane een klasse op het middenveld. De Togolees was van onschatbare waarde bij het terugveroveren van de bal en het creëren van kansen. Ondanks een paar slordige foutjes kan hij makkelijk zijn stempel drukken in de Jupiler Pro League. Zalan Vancza maakte ook een sterke indruk. Deze linkervleugelspeler heeft een ommekeer gemaakt. De Hongaar is vaker beslissend en zou zich ook makkelijk kunnen aanpassen aan een hoger niveau.

U23-teams

De U23-teams in de Challenger Pro League zitten vol jong talent dat, met een beetje ervaring, op een dag kan schitteren in D1. Victoy Beniangba zou in de winter op weg zijn naar Rode Ster Belgrado, maar bleef uiteindelijk in België. De aanvaller van Jong Genk zou een aanwinst kunnen worden voor verschillende D1-clubs. Deze observatie geldt ook voor enkele andere jonge Limburgse wonderkinderen: Konstantinos Karetsas, Brad Manguelle, Josue Kongolo en Mike Penders.

Deze vier beloften zullen waarschijnlijk snel in het eerste team van Genk spelen. Een uitleenbeurt bij een topclub kan hen de kans geven om hun vaardigheden aan te scherpen. Bij Anderlecht wordt Nunzio Engwanda beschouwd als een groot talent. Elke scherpzinnige D1-scout zou de ontwikkeling van deze jonge speler, wiens stijl doet denken aan die van Vincent Kompany, goed in de gaten moeten houden. Het lijdt geen twijfel dat de Mauves er alles aan zullen doen om hem tijdens de Mercato te behouden.

Hoe kunnen we de topscorer vergeten?

Goduine Koyalipou pronkte met zijn scorend talent bij Beveren. Zijn 16 doelpunten waren echter niet genoeg om de Waeslanders naar de top 6 te brengen. Dit zou voor de voormalige Niort-speler aanleiding kunnen zijn om een overstap te overwegen. Clubs als OHL, Westerlo en Sint-Truiden zouden een grote slag kunnen slaan door hem aan te trekken.

Les Francs Borains hebben hun voortbestaan deels te danken aan Yanis Massolin. De Fransman kwam tot zijn recht in de tweede helft van het seizoen. De 1.97m lange Fransman weet ook hoe hij met zijn voeten moet spelen en heeft een uitstekend schot van afstand.

Nu Oostende failliet is, zijn al hun spelers beschikbaar. De Engelsman Zech Medley, een atletische verdediger met een seizoen in de Jupiler Pro League onder zijn riem, en Mohamed Berte, die een plek in 1A zou hebben zonder aanspraak te maken op een onbetwiste eerste elftalstatus, zijn degenen om in de gaten te houden.