De NBA in All Star-modus

Elk jaar in februari brengt de NBA All Star Game de beste spelers van de Amerikaanse hoofdklasse samen in een oefenwedstrijd. Een wedstrijd die door miljoenen fans over de hele wereld wordt bekeken. Maar het All-Star weekend is meer dan dat. Er is ook een avond gereserveerd voor confrontaties tussen de beste eerste- en tweedejaars spelers in de openingswedstrijd op vrijdag. En een hele reeks wedstrijden (vaardigheid, driepuntschieten, dunks) op zaterdag, voor de grote finale op zondag. Dit jaar vindt in Indianapolis van 16 tot 18 februari de 73e All-Star Game plaats. Hier is een korte handleiding voor het evenement.

De All Star Game-teams

Deelnemers aan de All Star Game worden gekozen door een gecombineerde stemming van fans, spelers en media. Vijf startspelers uit elke conference (East en West) worden bepaald door stemmen van fans, terwijl de zeven reserves worden gekozen door de coaches van de league. Deze selectiemethode zorgt voor een evenwichtige vertegenwoordiging van de meest verdienstelijke teams en spelers.

Record voor LeBron James in de NBA All Star

Het zal niemand verbazen dat Lakers-ster LeBron James als beste uit de bus kwam bij het stemmen en een 20e All-Star selectie in zijn carrière zal eren. Een record in de NBA-geschiedenis. Naast hem in de startende vijf van de Western Conference staan een heleboel topspelers, waaronder Kevin Durant, Luka Doncic uit Slovenië en Nikola Jokic uit Servië. De verrassing komt van Shai Gilgeous-Alexander. De Canadees en leider van het Oklahoma City-team nam voor de tweede keer deel aan de All Star en verzekerde zich van een plaats in de basisopstelling. Hij stuurde ook Stephen Curry naar de bank.

In de Eastern Conference ging de Griekse kolos Giannis Antetokounmpo aan de leiding bij de stemming. Hij krijgt gezelschap van Damian Lillard, zijn teamgenoot in Milwaukee. Jason Tatum, de aanvoerder van Boston, en Tyrese Haliburton, het fenomeen van Indiana dat thuis speelt, zitten ook in het team van starters. Het team zou worden gecompleteerd door regerend MVP Joël Embiid, maar de spil van Philadelphia is momenteel geblesseerd en wordt vervangen door Jalen Brown.

Eastern Conference NBA All Star-team:

Giannis Antetokounmpo (Milwaukee), Jayson Tatum (Boston) Damian Lillard (Milwaukee), Tyrese Haliburton (Indiana), Jaylen Brown (Boston), Donovan Mitchell (Cleveland), Bam Adebayo (Miami), Paolo Banchero (Orlando), Tyrese Maxey (Philadelphia), Jalen Brunson (New York), Trae Young (Atlanta), Scottie Barnes (Toronto).

Coach: Doc Rivers (Milwaukee)

Western Conference NBA All Star-team:

Luka Doncic (Dallas), Shai Gilgeous-Alexander (Oklahoma City), Kevin Durant (Phoenix), LeBron James (LA Lakers), Nikola Jokic (Denver), Devin Booker (Phoenix), Stephen Curry (Golden State), Anthony Edwards (Minnesota), Paul George (LA Clippers), Kawhi Leonard (LA Clippers), Karl-Anthony Towns (Minnesota), Anthony Davis (LA Lakers).

Coach: Chris Finch (Minnesota)

Sportweddenschappen: Westerse favorieten

Met een zeer indrukwekkende line-up is het team favoriet. Met een notering van 1,65 voor het Westen en 2,20 voor het Oosten. Maar een NBA All Star Game is natuurlijk geen wedstrijd zoals alle andere, zonder echte sportieve inzet. Het draait allemaal om het spektakel en de verdediging is vaak erg toegeeflijk. Zoals gebruikelijk wordt in de slotminuten van dit prestigieuze duel het team gekroond dat uiteindelijk de meeste wil en ernst toont.

Wedstrijd

Een vrouwelijke basketbalspeelster neemt het op tegen Curry vanaf driepuntsafstand.

Zaterdagavond, gewijd aan de verschillende competities, is vaak het meest spectaculair. Als eerste is er de Skills Challenge, met Victor Webanyama. Een primeur voor een speler van zijn formaat (2,23m). De Skills Challenge, die dribbelen combineert met schiet- en passeernauwkeurigheid, wordt gespeeld als een teamcompetitie tussen drie teams van drie spelers.

Daarna volgt de driepuntswedstrijd, waarin Damian Lillard zijn titel zal verdedigen. Tegenover hem staan zijn teamgenoot Malik Beasley, lokale Tyrese Haliburton (Indiana), Donovan Mitchell (Cleveland), Karl-Anthony Towns (Minnesota), die in 2022 tot kampioen gekroond zal worden, Trae Young (Atlanta), Jalen Brunson (New York) en Lauri Markkanen (Utah).

Meteen na deze driepuntswedstrijd neemt Stephen Curry het op tegen basketbalster Sabrina Ionescu in een NBA/WNBA-schietduel. Een match-up die nog nooit eerder is vertoond tijdens de All Star.

Zoals gebruikelijk wordt de avond afgesloten met een dunkwedstrijd. De spectaculaire Mac McClung, een G-League (2e Amerikaanse competitie) speler, zal voor zijn titel strijden tegen Jaylen Brown (Boston), Jaime Jaquez Jr. (Miami) en Jacob Toppin (New York).

Rising Stars Challenge: Wembanyama en Holmgren bovenaan de lijst

De 2024-editie van de Rising Stars Challenge zal identiek zijn aan die van de afgelopen twee jaar. In een minitoernooi nemen vier teams van elk zeven spelers het tegen elkaar op. Hhet aantal wordt bepaald na een draft. Ze nemen het tegen elkaar op in twee halve finales en vervolgens in een finale. In de halve finales moeten de teams een score van 40 halen. En de eerste die dat haalt, gaat door naar de finale. De twee winnaars moeten dan een score van 25 halen in de finalewedstrijd.

De verschillende teams bestaan uit rookies, tweedejaars spelers en spelers uit de G-League (de ontwikkelingscompetitie van de NBA). Victor Wembanyama en Chet Holmgren, de Franse en Amerikaanse wonderkinderen die dit jaar strijden om de titel van beste rookie van het seizoen, zijn twee van de hoofdrolspelers.